Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z mięsa wołowego z papryką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 750 gramów
jajko 2
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
masło do formy
ząbki czosnku 3 szt
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy
ser gouda 3 (tarty)
papryka po 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z mięsa wołowego z papryką

Kroki postępowania

1
Zielone cebulki kroję w bardzo dorbną kostkę, podobnie czosnek. Szklę je na maśle z dodatkiem soli. Papryki kroję w długie paski i wrzucam na minutę do wrzątku, by straciły surowość. Ser ścieram na tarce.
Krok 1 - Pieczeń rzymska z mięsa wołowego z papryką foto
2
Dodaję do mięsa jajko, cebulkę z czosnkiem, 2 łyżki bułki tartej, przyprawy i połowę sera. Wyrabiam na jednolitą masę. Formę keksową (lub podłużne naczynie żaroodporne) smaruję masłem i wysypuję bułką tartą.
Krok 2 - Pieczeń rzymska z mięsa wołowego z papryką foto
3
Do formy wykładam część mięsnej masy (najlepiej 1/4), wyrównuję łyżką, układam paski papryki wzdłuż pieczeni i przykrywam drugą częścią mięsa i znów układam paprykę. Powtarzam czterokrotnie, ostatnią warstwę stanowi mięso.
Krok 3 - Pieczeń rzymska z mięsa wołowego z papryką foto
4
Wierzch pieczeni smaruję pikantnym sosem (lub po prostu koncentratem pomidorowym) i wysypuję resztę sera.
Krok 4 - Pieczeń rzymska z mięsa wołowego z papryką foto
5
Pieczeń piekę w temperaturze 180st.C. przez ok. 40minut. Mięso podczas pieczenia kurczy się po ok. 1 cm na każdym boku i w wolnym miejscu zbiera się woda z mięsa. Po upieczeniu wyjmuję gorącą z formy, bądź też odlewam cały sok i wodę, któa zebrała się w formie.
Krok 5 - Pieczeń rzymska z mięsa wołowego z papryką foto
6
Pieczeń podaję na gorąco z ziemniakami lub ryżem, bądź na zimno jako dodatek do chleba.
Krok 6 - Pieczeń rzymska z mięsa wołowego z papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 26.06.2013 08:38
smaczna jest taka pieczeń
pacpaw 24.11.2012 17:35
znakomita przeczeń. Dodatek papryki kolorowej świetnie wzbogacił kolorystycznie efekt końcowy
Kate131 04.11.2012 13:25
smaczna
cooleczka 06.03.2012 17:41
brzmi smacznie :)
sylwia / sytofala 10.11.2011 20:14
lubię takie pieczenie , mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak