Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś pod pierzynką z aromatem bazylii

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1
czosnek ząbki 6
ser żółty 20 dag
przyprawa do potraw
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko
bazylia 10 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś pod pierzynką z aromatem bazylii

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka dzielimy na 4 części przecinając je na połowę wzdłuż długości. Mięso dokładnie rozbiojamy i nacieramy jerzynką i pieprzem. Obrany czosnek przeciskamy i nakładamy na kotlety.
Krok 1 - Pierś pod pierzynką z aromatem bazylii foto
2
Kotlety panierujemy tradycyjnie w jajku i bułce tartej. Ser żółty ucieramy na wąskicz oczkach.
Krok 2 - Pierś pod pierzynką z aromatem bazylii foto
3
na rozgrzanym oleju smażymy kotlety po 1 stronie na rumiany kolor, następnie po obróceniu na drugą stronę, natychmiast zrumienioną częśc kotleta posypujemy startym serem i układamy na to listki bazylii.
Krok 3 - Pierś pod pierzynką z aromatem bazylii foto
4
na wolnym ogniu smażymy kotlety do czasu aż od spodu będą rumiane a ser się rozpuści. Kotlety podajemy zaraz po przygotowaniu
Krok 4 - Pierś pod pierzynką z aromatem bazylii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.01.2013 09:25
ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów :)
pacpaw 24.11.2012 17:36
taka serowa pierzynka wzbogaci smak niejednego kotleta
Ada-Gaba 04.06.2012 06:51
smaczne
Sroczka 11.11.2011 16:26
też takie robię
Sroczka 11.11.2011 16:26
też takie robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak