Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z cytrynową nutą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 5 dolnych sztuk
cytryna 1/2 sztuki
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
estragon 1/4 łyżeczki
sól do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
oliwa 4 łyżeczki
czosnek 1 duży ząbek
olej do smażenia
imbir starty 1/2 łyżeczki
cebula czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z cytrynową nutą

Kroki postępowania

1
Z mięsa usunąć skórę i kości.
Krok 1 - Udka z cytrynową nutą foto
2
Oliwę wymieszać z octem, wyciśniętym czosnkiem, skórką startą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, imbirem, solą, przyprawą do kurczaka i ziołami. Marynatą natrzeć mięso, odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 2 - Udka z cytrynową nutą foto
3
Po tym czasie mięso kłaść na rozgrzany olej.
Krok 3 - Udka z cytrynową nutą foto
4
Smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 4 - Udka z cytrynową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 04.03.2013 17:15
lubię kurczaka w każdej postaci
adam1f 10.08.2012 06:20
dobre
Andysz 24.04.2012 09:41
mnaim mniam:))
Lotar 11.11.2011 12:23
czuję ich zapach !
teresa18 10.11.2011 15:03
rewelacyjne
Beatris 10.11.2011 14:10
Przepraszam za pomyłkę, w rodzaju kuchni miało być inna, a nie tajska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak