Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PĄCZUSIE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
margaryna 1/4 kostki
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
żółtko jajek 5
cukier 1/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: PĄCZUSIE

Wlać ciepłe mleko, łyżeczkę spirytusu lub czystej wódki, aromat rumowy. Wymieszać początkowo wałkiem, później wyrobić ręką, a gdy będzie miało jednolitą masę odstawić. Do miski wlać ciepły tłuszcz i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Maczać w ciepłym tłuszczu palce (może być olej) i formować pączki. Układać na stolnicy posypanej mąką. Przykryć ściereczką, jak rosną smażyć w gorącym tłuszczu, pierwszą stronę pod przykryciem. Odsączyć w bibułę. Zimne osypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 15.11.2011 13:19
super
kriso 10.11.2011 21:43
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak