Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żurkowy 3-dniowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 2/3 szklanki
woda 500 ml
czosnek ząbki 1
ziele angielskie 2
Liść laurowy suszony Prymat 2

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żurkowy 3-dniowy

Do litrowego słoika wlewamy 500ml przefiltrowanej wody. Wsypujemy powoli mąkę nieustannie mieszając wodę, aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy roztarty ząbek czosnku, ziele angielskiego oraz liść laurowy. Wszystko mieszamy, a słoik przykrywamy wieczkiem nie zakręcając. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. pod kaloryfer) i po 3 dniach mamy gotowym aromatyczny zakwas na żurek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 11.05.2012 13:32
zdrowe
Mariusz10 21.11.2011 23:42
super
sylwia / sytofala 19.11.2011 19:06
tylko taki uznaję :)
Brigitte 16.11.2011 10:39
Chwali się robienie własnego zakwasu. Nie lubię, kiedy koleżanki się chwalą, że ugotowały pyszną zupę z worka....
MAR3STA 11.11.2011 22:36
już wędruje do mojej księgi
BernadettaP 11.11.2011 10:50
takiego szybkiego jeszcze nie robiłam, ale dobrze wiedzieć, że można :)
treonina 10.11.2011 00:19
taki robiony zakwas jest najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak