Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze szparagami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat
masło 7 łyżek
jajko 5 jajek
por 1 szt
szparagi obrane 500 gram
pieprz
śmietana 30%
estragon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze szparagami

Zagnieść mąkę z solą, masłem i jajkiem. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Pora pokroić w półplasterki , opłukac i odsączyć .Szparagi gotować 5 minut, włożyć do miski z zimną wodą, wyjąć i osuszyć.Odciąć i odłożyć główki szparagów, ałodygi pokroić w plasterki. Pory posolić i udusić na maśle. Dodać łodygi szparagów, przyprawić pieprzem, wymieszać i zdjąć z ognia. Formę na tartę wyścielić pergaminem, wyłożyć ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Zrobić polewę: wymieszać śmietanę z 2 jajkamii estragonem, przyprawić solą i pieprzem. Ostatnie jajko wymieszac trzepaczką z 2 łyżeczkami wody, posmarowac ciasto. Na cieście rozłożyć nadzienie i pokryć polewą. Piec w temp. 190 stopni, aż powierzchnia ciastaz acznie się ścinać ( 20 minut ). Wtedy rozłożyć na niej główki szparagów i piec jeszcze ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tyszak 04.08.2012 09:30
ciekawe i smaczne
Wiesława1 25.03.2012 11:26
ciekawe
Tyska 14.11.2011 14:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak