Sposób przygotowania

Połączyć mąkę z posiekanym masłem, aż nabierze konsystencji tartej bułki, dodać żółtko wymieszane z solą i wodą. Dobrze ugnieść, uformować kulę ciasta zapakować w folię i włożyć na co najmniej 20 minut do lodówki. Rozpuścić masło i na bardzo słabym ogniu zeszklić pory. Przyprawić je solą, pieprze, cayene i gałką muszkatałową. Ostudzić. Ubić jaja, dodać śmietanę i pory, dobrze wymieszać, ewentualnie przyprawić do smaku. Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć w nim formę do tart. Podpiec w nagrzanym do m22 stopni piekarniku przez ok. 15 minut ( aż stanie się złote ). Ułożyć na cieście masę porowo - jajeczną , wstawić z powrotem do piekarnika na kilka minut. Znów wyjąć, posypać po wierzchu startym serem i piec, aż się ser zezłoci.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tyska

    wyśmienite

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !