Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

\"Ryż z jabłkami\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 torebki
jabłka 2
mleko 2% 1,5 szkl.
woda 1,5 szkl.
masło 1 łyż.
cynamon Prymat
cukier 0,5 szkl.
margaryna do smarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: \"Ryż z jabłkami\"

Ugotuj ryż w torebkach najlepiej w wodzie zmieszanej z mlekiem. Dodaj odrobinę soli i łyżeczke masła. Obierz jabłka i pokrój na cienkie plasterki, bez środka. Każdy z plastrów obtocz w cukrze i cynamonie. Przygotuj naczynie, smarując je tłuszczem. Najpier na dno połóż pierwszą warstwę ryżu, następnie ułóż jabłka, znów ryż, jabłka, ryż, itd. Na samym wierzchu powinien zostać sam ryż, który następnie posmaruj śmietaną. Wstaw do piekarnika i piec w ok. 170. st. aż się zarumieni. Można podawać ze smietaną, cukrem i odrobiną soku malinowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

przejs 13.11.2011 17:02
Uwielbiam ryż z jabłkami..ni to kolacja ni to deser - pychotka!
ziutula
ziutula 13.11.2011 08:02
lekkostrawne jedzonko...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak