Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik krakowski z kratką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciast
mąka 400 g
żółtko jajek 4
masło 250 g
cukier drobny 50 g
biały ser 1 kg
białko 5
żółtko jajek 5
cukier puder 230 g
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier waniliowy
śmietana kremówka 100 g
masło 100 g
żółtko do smarowania ciasta 1

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik krakowski z kratką

Składniki na ciasto musimy zagnieść zrobić kulę i zawinąć w folię i wsadzić do lodówki , po wyjęciu ciasto dzielimy na 2 części (2\\3 do 1\\3 )Większą część rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy ponakłuwać widelcem i zapiekać 10 min ut w 200 st, a mniejszą część ciasta odłożyć na potem. Następnie masło ucieramy z cukrem mikserem dodając kolejno żółtka , cukier waniliowy , śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz ser wiele razy skręcony przez maszynkę , kiedy masa jest już gładka to ubijamy mikserem pianę na sztywno i dodajemy do masy serowej , wylewamy na podpieczony chłodny spód , resztę ciasta uformować w małe wałeczki i układamy na wierzchu masy serowej kratkę , którą potem musimy wysmarować żółtkiem najlepiej za pomocą pędzelka , ciasto pieczemy godzinę ale nie w 200 st tylko już 180 .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 21.10.2012 15:04
mniam !
babcia
babcia 06.04.2012 10:54
super ciacho
babcia
babcia 06.04.2012 10:54
super ciacho
agnieszka137 09.11.2011 23:27
znakomity!
Ewa/kalapurtka 09.11.2011 23:21
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak