Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka w czerwieni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2 kg
cebula 3 sztuki
imbir do smaku
sól 1/2 łyżeczki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
sos sojowy 5 łyżek
miód 2 łyżki
wino wytrawne 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka w czerwieni

Osuszyć kaczkę, włożyć piersią do dołu do dużego, płaskiego garnka lub brytfanny, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min, odlać około 1/4 płynu. Dodać cebulę dymkę, imbir, sól, sos sojowy i miód przykryć i gotować na małym ogniu 1 godz. obracając ptaka dwa razy. Wlać wódkę, gotować dalsze 45 min. Ugotowaną kaczkę przełożyć na deskę, podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, trzymaę w cieple. Sos z brytfanny przecedzię do rondla, postawię na dużym gazie, gotować do wyparowania ľ płynu. Kaczkę zalać sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak