Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada śmietankowa z nutą cytrynową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna niecała 1 szkl
woda 1/3 szkl
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szkl
krem śmietankowy 1 opakowanie
lemon curd przepis znajduje się w mojej baz

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada śmietankowa z nutą cytrynową

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, proszek do pieczenia, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub 40x30 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 17 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. W międzyczasie przyrządzam krem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy rolada ostygnie delikatnie ją rozwijam i cienko smaruje lemon curd, nastepnie \"kłade\" na to krem. Po zużyciu kremu ponownie zwijam roladę, układam tak aby widoczne łączenie było pod spodem. pozostałością kremu można udekorować wierzch rolady. Wkładam do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 11.12.2011 15:30
mniam
1j1o1l1a1 09.11.2011 13:51
smakowite
Emilia22 09.11.2011 09:09
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak