Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki pieczone z farszem ziemniaczano-gryczanym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
mleko 2 szkl
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1/2 szt
cebula 1 szt
kasza gryczana 1 woreczek
ziemniak 1 kg
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki pieczone z farszem ziemniaczano-gryczanym

Ciasto drożdzowe -1 kg mąki przesiewamy dodajemy 10dag drożdży rozpuszczonych w 2 szklankach mleka .Zagniatamy ciasto odstawiamy na 1 godzinę . Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soli 4 żółtka i 1/2 roztopionej ostudzonej margaryny .wyrabiamy ciasto odstawiamy na 30 min. PO 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,4 cm .Wycinamy kołka nakładamy farsz i sklejamy. Smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku 180-200 stopni ok 20 -30 min. Zależy to od piekarnika .
Farsz.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy i dusimy szybciutko . Na patelni podsmażamy posiekana cebulkę na maśle lekko solimy.Do gorących poduszonych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę z masłem i wsypujemy kaszę surową .Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem-farsz ma być pikantny i zamykamy garnek żeby poduszone ziemniaki nie ostygły ,żeby kasza w nich doszła.Studzimy i nakładamy do pierogów . Podajemy do barszczów ,można także z ketchupem ,na ciepło i na zimno

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 09.11.2011 07:45
smakowite
iwa643 09.11.2011 06:24
super na świeta do barszczu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak