Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewka gdańska

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 szt
zakwasu na żur 1 butelka
czosne\\ 2 ząbki
cebula biała 1 szt
olej do smażenia 1 łyżka
kiełbasa myśliwska 2 szt
pieprz 1 szczypya
sól 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
śmietana RAMA 3 łyżki
bulion 1 kostka
grzyby suszone 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Polewka gdańska

Cebulę kroimy w kosteczkę, a kiełbasę w paski i smażymy na oleju. Z warzyw i kostki przygotowujemy wywar i dodajemy usmażoną cebulkę i kiełbasę. Gotujemy i dolewamy zakwas do żurku.
Dzień wcześniej namaczamy grzyby i nastęonego dnia gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy w paski.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i oregano i zabielamy śmietanką. Nalewamy do misek i do każdej miseczki nakładamy grzyby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak