Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjna sałatka z włoszczyzny z dodatkiem groszku i kukurydzy konserwowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 3 szt
ziemniaki 2 szt
pietruszka korzeń 1 szt
groszek konserwowy 1 op.
kukurydza konserwowa 1 op.
jabłko 1 duże
ogórki kiszone 3 szt
jajko 2 szt
majonez 3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna sałatka z włoszczyzny z dodatkiem groszku i kukurydzy konserwowej

Kroki postępowania

1
Do gotującej się wody wrzucam marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotuję, aż warzywa będą miękkie. Marchew potrzebuje najwięcej czasu do ugotowania się, dlatego inne warzywa wyjmuję trochę wcześniej, by nie rozpadły się w sałatce. Włoszczyzna nie może ugotować się też na miękko, tylko powinna zostać lekko twarda.
Krok 1 - Tradycyjna sałatka z włoszczyzny z dodatkiem groszku i kukurydzy konserwowej foto
2
W oddzielnym garnku gotuję jajka na twardo. Wszystkie gotowane składniki pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Ogórki kroję razem ze skórką w drobną kostkę. Odciskam na sicie, by potem sałatka \"nie pływała\". Obrane jabłko kroję w podobną kostkę i posypuję ogórkami. Dzięki temu nie ściemnieje.
Krok 2 - Tradycyjna sałatka z włoszczyzny z dodatkiem groszku i kukurydzy konserwowej foto
3
Ostudzone warzywa obieram ze skórki i kroję w kostkę, taką jak ogórki i jabłko. Dodaję pokrojone jajka. Odcedzam na sicie groszek i kukurydzę, trochę zostawiam do dekoracji, resztę wsypuję do sałatki i dokładnie mieszam.
Krok 3 - Tradycyjna sałatka z włoszczyzny z dodatkiem groszku i kukurydzy konserwowej foto
4
Sałatkę doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i odstawiam, by przyprawy poąłczyły się z warzywami. Po ok. 3 minutach sprawdzam doprawienie sałatki. Jeśli jest mało słona, należy doprawić, wymieszać i znów odczekać, by sól się rozpuściła. Dobrze doprawioną sałatkę łączę majonezem.
Krok 4 - Tradycyjna sałatka z włoszczyzny z dodatkiem groszku i kukurydzy konserwowej foto
5
Sałatkę wykładam do przeźroczystych miseczek, formuję górkę, którą następnie dokładnie wyrównuję i smaruję majonezem. Dekoruję pozostawionym groszkiem i kukurydzą.
Krok 5 - Tradycyjna sałatka z włoszczyzny z dodatkiem groszku i kukurydzy konserwowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 16.08.2013 11:45
moja ulubiona
fotoviderek 09.07.2013 12:52
Ślicznie wygląda :)
rjustysia 20.12.2011 00:23
Ja również, jest w przepisie i opisie :)
Magdalena67 19.12.2011 21:49
ja dodaję jeszcze jabłko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak