Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pulpecikami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 500 g
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
zielona pietruszka 1/2 pęczka
marchew 2 średnie
pietruszka korzeń 1 średnia
seler 1/4
cebula 3 sztuki
czosnek 6-8 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 7 ziaren
imbir 1 łyżeczka
sól
masło 2 łyżki
kwaśna śmietana 150 ml
pieprz ziarna 8-10 ziaren
warzywa suszone 3 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pulpecikami

Mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem, papryką w proszku (słodka i ostra), wprasowanym w nie ząbkiem czosnku, wkroić w niego około połowę(z połowy pęczku) zielonej pietruszki i zostawić na ok. 30 minut.

W garnku na ok. 3 litry do wrzątku wrzucić wszystkie warzywa korzeniowe, cebulę w całości lub pokrojone w duże kawałki. Dodać liść laurowy, wszystkie ziarna pieprzu i ziela angielskiego, trochę pieprzu ziołowego i soli, łyżkę masła i gotować do miękkości marchwi (można też dodać 1 kostkę rosołową z wołowiny na początku gotowania wywaru). Warzywa odcedzić (można zostawić marchewkę), dodać drugą łyżkę masła i warzywa suszone, pokrojony w plasterki czosnek, delikatnie gotować. Z mielonego uformować małe kulki o średnicy ok 2 cm i powrzucać w gotujący się wywar (zwiększyć ogień - musi się szybko zagotować, by ściąć szybko mięso). Tak gotujemy ok 10 minut, by kulki się ugotowały i puściły aromat na wywar. Przyprawić imbirem, pieprzem, solą. Wtedy zahartować kwaśną śmietanę wywarem i wlać do wywaru tak by się nie ścięła. Zagotować. Wkroić w zupę pozostałą część zielonej pietruszki. Można zagęścić jeszcze łyżką mąki rozdrobnionej w wodzie.

Zupę też można zabielić śmietaną słodką - wychodzi wtedy trochę mdła - dlatego warto wtedy wkropić ok 2 łyżek soku z cytryny. Mięso także można wymieszać z mielonym z drobiu w proporcji 3:2 (wołowina:drób).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 15.11.2011 18:57
mniam
goofy9 14.11.2011 13:48
pysznie wygląda, uwielbiam takie KONKRETNE zupy
Justyna Jussstiii 09.11.2011 09:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak