Sposób przygotowania

Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier.Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana.Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę. Piec do zarumienienia.

Podawać z bitą śmietaną i truskawkami, innymi owocami według uznania. Bardzo dobre są również z bakaliami lub na sucho z cukrem pudrem, Bitą śmietanę ubijam w naczyniu z cukrem. Najlepsza jest ta 36%.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    majka676

    właśnie robiłam i są pyszne
  • 3
    original
    Opublikowano

    gottrina

    są suuuuper

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !