Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z soczewicy i jarzyn

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 sztuki
cukinia 250 g
por 250 g
seler 1/4 sztuki
cebula 2 ząbki
czosnek 2 sztuki
natka pietruszki trochę
sok z cytryny troche
woda 625 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
soczewica 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z soczewicy i jarzyn

Soczewice dobrze wyplukac, zalac woda i odstawic na 24 godz.
Soczewice odcedzic, przelozyc do duzego garnka, zalac 625 ml wody, nastepnie
gotowac do miekkosci na malym ogniu (ok. 1 godz. 15 min.).
Ziemniaki i seler pokroic w kostke, cukinie i pory pokroic na plasterki. Jarzyny polaczyc z soczewica, dodac sol i pieprz, nastepnie gotowac 15-20 min.
Cebule posiekac i podsmazyc na zloty kolor na rozgrzanym oleju. Dodac roztarty czosnek, smazyc jeszcze przez 1 min. Polaczyc z soczewica i jarzynami.
Posiekana pietruszke przelozyc do garnka, wymieszac z soczewica. Dodac sok
cytrynowy i gotowac jeszcze 2 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak