Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijasy orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanki
jaja 2
cukier 6 łyżek
margaryna 1/2 kostki
drożdże 40 gram
sól szczypta
miód 2 łyżki
masło do smażenia 1 łyzka
orzechy włoskie 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijasy orzechowe

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 1/2 szklanki letniego mleka wyrobić odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, sól, resztę mleka,roztopioną margarynę i wyrośnięty zaczyn, a następnie wyrobić ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Masło i miód roztopić dodać orzechy i smażyć 2-3 minuty. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części ,rozwałkować na prostokąty .Na każdym rozłożyć masę orzechową i zwinąć jak roladę . Pokroić w plastry grubości 1cm układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (urosną !!) Pieczemy w 180 stopniach ok 15minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak