Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo orzechowa fantazja

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margarynana: CIASTO 1 kostka
mąka pszenna 50 dag
cukier puder 10 dag
miód 2 łyżeczki
jaja 2 sztuki
śmietana kwaśna 2 łyżki
masło 10 dag
cukier 10 dag
miód 2 łyżki
cukier 1 szklanka
galaretka 1
mleko-krem 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
mąka pszenna i ziemniaczana 2 łyżki
masło 30 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat
Masa jabłkowa: 1 kg
jabłko kwaśne kilka szt.
orzechy włoskie 20 dag
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo orzechowa fantazja

Przygotować masę orzechową:masło,cukier i miód roztopić,dodać orzechy i smażyć 3 min. Masa jabłkowa: jabłka obrać,zetrzeć na tarce do jarzyn,włożyć do garnka,dodać cukier i 1szklankę wody.Dusić bez przykrycia 10 min.zdjąć z ognia,dodać galaretkę orz żelatynę i dokładnie wymieszać. Krem:1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem,pozostałe mleko wymieszać z żółtkami,mąką i wlać do wrzącego mleka,mieszając.Ugotowany budyń ostudzić i dodawać po łyżce do ucieranego masła na końcu dodać cukier wanilinowy. Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną,dodać sodę,wymieszać ze śmietaną oraz pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie ciasto.ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Upiec dwa placki,trzecią częścią wylepić trzecią formę ,rozsmarować na niej masę orzechową i upiec.( w temp 180 stopni około 20 minut aż placki się zarumienią) Na jednym z upieczonych placków rozsmarować masę jabłkową ,przykryć drugim plackiem,wyłożyć na niego krem, całość przykryć plackiem z orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak