Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany patison

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

patison 1 średni
mięso wieprzowe 10 dag
ryż 1/4 szklanki suchy
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
ser żółty do posypania
sól
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna
ketchup
masło 2 łyżki
woda
cebula 1/2 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany patison

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Dodajemy zmielone mięso.
Krok 1 - Faszerowany patison foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Faszerowany patison foto
3
Dodajemy koncentrat pomidorowy, farsz doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem.
Krok 3 - Faszerowany patison foto
4
Patisona obieramy ze skóry, odcinamy \"kapelusz\", wydrążamy miąższ i napełniamy patisona przygotowanym farszem. Posypujemy startym żółtym serem. Na dnie małego żaroodpornego naczynia kładziemy masło, na nie patisona i do 1/3- 1/2 jego wysokości wypełniamy naczynie wodą.
Krok 4 - Faszerowany patison foto
5
Pieczemy około godziny w temperaturze 160-170 stopni. Przed podaniem polewamy ketchupem.
Krok 5 - Faszerowany patison foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 27.07.2012 22:22
ciekawe w smaku
Ada-Gaba 01.01.2012 10:53
fajny przepis
Lotar 08.11.2011 10:23
Jeszcze nigdy nie jadłam takiego, a wygląda bardzo apetycznie..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak