Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka w ziołach

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
sok z cytryny 1/3 szkl
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
tymianek 1 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka w ziołach

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do głębokiego naczynia wlać sok z cytryny, oliwę, wsypać tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, dodać liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem zmiksować. Natrzeć mięso, włożyć do miski, przykryć i pozostawić na kilka godzin. Następnie mięso ułożyć w brytfannie, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp 190 stopni, polewając od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 31.12.2013 19:09
kurczak w każdej postaci super !!!
Ewelina38 08.02.2013 11:30
moje ulubione mięsko
Seba 13.12.2012 09:40
smaczne
IlonaAlbertos 08.10.2012 13:24
Smakowity kurczaczek.
olkaaa 12.09.2012 10:24
ciekawy przepis
ewelinapac 06.12.2011 18:37
pycha
owocówka 08.11.2011 09:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak