Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwas żytni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 25 dkg
mąka razowa 25 dkg
woda 2-3 l
Liść laurowy suszony Prymat
ząbek czosnku
cukier
chleb razowy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Kwas żytni

Wymieszaną mąkę zalać przegotowaną, letnią wodą. Dodajemy listek laurowy, czosnek i skórkę czarnego chleba. Naczynie, najlepiej kamionkowe, obwiązujemy ściereczką i pozostawiamy na 4-5 dni w ciepłym miejscu. Po zakiszeniu można przechowywać jeszcze przez parę dni w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malcik111 24.05.2012 14:15
hmmm musze się w końcu odważyć na taki zakwas

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak