Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
jajko 2 szt
cukier 1/2 szkl
drożdże świeże 3 dag
mleko 1 szkl
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
masło 5 dag
rodzynki 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
kruszonka
mąka 4 łyżki
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciepłe mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i odłożyć do wyrośnięcia. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na kogel-mogel, dodać do wyrośniętych drożdży, wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Następnie wlać rozpuszczone, przestudzone masło, rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, przykryć ściereczką i odłożyć aby wyrosło. Z 4 łyżek mąki, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego i 2 łyżek masła zrobić kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika i piec około 45-50 minut w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 16.11.2012 13:18
Domowe drożdżowe jest najlepsze.
iziona 08.11.2011 07:46
Takie ciasto zawsze przypomina mi dzieciństwo :)
agnieszka137 07.11.2011 22:53
takie ciasto zawsze mile widziane:)
1j1o1l1a1 07.11.2011 21:37
lubię kruszonkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak