Sposób przygotowania

Ciepłe mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i odłożyć do wyrośnięcia. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na kogel-mogel, dodać do wyrośniętych drożdży, wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Następnie wlać rozpuszczone, przestudzone masło, rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, przykryć ściereczką i odłożyć aby wyrosło. Z 4 łyżek mąki, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego i 2 łyżek masła zrobić kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika i piec około 45-50 minut w temp 180 stopni.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    lubię kruszonkę:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    takie ciasto zawsze mile widziane:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Takie ciasto zawsze przypomina mi dzieciństwo :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Domowe drożdżowe jest najlepsze.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !