Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka wieprzowa pieczona z czerwoną cebulą i cytryną

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwiczka wieprzowa 60 dag
cytryna 1,5 szt.
sos teriyaki 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku
cebula czerwona 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka wieprzowa pieczona z czerwoną cebulą i cytryną

Kroki postępowania

1
W naczyniu wymieszać sos teriyaki, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz 4 łyżki przyprawy do wieprzowiny, biały pieprz i sól. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dobę.
Krok 1 - Polędwiczka wieprzowa pieczona z czerwoną cebulą i cytryną foto
2
Mięso wyjąć. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i obłożyć piórkami czerwonej cebuli oraz plastrami cytryny. Naczynie umieścić w rękawie do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 50 minut.
Krok 2 - Polędwiczka wieprzowa pieczona z czerwoną cebulą i cytryną foto
3
Mięso wyjąć z piekarnika i ostudzić. Delikatnie usunąć cebulę i cytrynę. Przed podaniem pokroić w grube plastry.
Krok 3 - Polędwiczka wieprzowa pieczona z czerwoną cebulą i cytryną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 29.03.2012 09:43
Ależ apetyczna polędwica- idealna na święta !
pacpaw 01.01.2012 19:03
znakomita
pawel6 11.12.2011 17:50
Super!
MAR3STA 29.11.2011 09:39
dla mnie bomba;)
aguus 17.11.2011 06:42
Musi smakować wyśmienicie:)
Gosia40 14.11.2011 00:10
Mięsko idealne!
Beatris 08.11.2011 12:00
Chude, dobrze przyprawione mięsko zawsze mile widziane.
kasienka23 08.11.2011 09:01
z pewnością pyszne
Anna146 08.11.2011 07:20
aż mi ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak