Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn z drożdzy: 1/2 l mleka+drozdze+trochę cukru+trochę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zdążył urosnąć. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy pozostały cukier i ucieramy, aż masa będzie puszysta. Wsypać mąkę, wlać podrośnięte drożdże,miękkie masło i spirytus i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to około godziny.

Po urośnięciu, formujemy pączki. Możemy to zrobić na 2 sposoby.

1. Jeśli nadziewamy je większymi, czy też suchymi składnikami (np, nadzienie pomarańczowe, jabłka, ser, mak), wtedy muszą być sklejone razem przed smażeniem.Z ciasta formujemy kulkę, ugniatamy ją, i wkładamy do środka nadzienie, po czym składamy i formujemy pączka.

2. Jesli nadziewamy je po upieczeniu, wystarczy jak uformujemy kulkę i tak ją upieczemy. Po upieczeniu i ostygnięciu nadziewamy ją szprycą.

Pączki pieczemy w głębokim oleju, do zrumienienia (około 5 minut).

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    niebawem i na pączki nadejdzie czas:) karnawał:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    PYSZNIE WYGLĄDAJĄ

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !