Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 1 kostka
cukier 200 gram
żółtko jajek 10 sztuk
mleko 1/2 litra
olej do smażenia 1 litr
marmolada1 1 słoik
spirytus 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą

Przygotowujemy rozczyn z drożdzy: 1/2 l mleka+drozdze+trochę cukru+trochę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zdążył urosnąć. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy pozostały cukier i ucieramy, aż masa będzie puszysta. Wsypać mąkę, wlać podrośnięte drożdże,miękkie masło i spirytus i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to około godziny.

Po urośnięciu, formujemy pączki. Możemy to zrobić na 2 sposoby.

1. Jeśli nadziewamy je większymi, czy też suchymi składnikami (np, nadzienie pomarańczowe, jabłka, ser, mak), wtedy muszą być sklejone razem przed smażeniem.Z ciasta formujemy kulkę, ugniatamy ją, i wkładamy do środka nadzienie, po czym składamy i formujemy pączka.

2. Jesli nadziewamy je po upieczeniu, wystarczy jak uformujemy kulkę i tak ją upieczemy. Po upieczeniu i ostygnięciu nadziewamy ją szprycą.

Pączki pieczemy w głębokim oleju, do zrumienienia (około 5 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 24.03.2013 12:41
PYSZNIE WYGLĄDAJĄ
Anna152 03.01.2012 00:08
mniam
Anna152 03.01.2012 00:08
mniam
1j1o1l1a1 07.11.2011 21:48
niebawem i na pączki nadejdzie czas:) karnawał:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak