Sposób przygotowania

Do miski wsypać cukier, dodać rozkruszone drożdże, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę, aromat sok z cytryny, dodać jajko, żółtka, wsypać mąkę i wyrobić ciasto. (wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki) Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę. Szklankę wycinać krążki lub urywać po kawałku, na dłoni formować placuszki. Na środek każdego placka kłaść łyżeczkę marmolady z różą i dokładnie zlepić. Utoczyć okrągłe pączki, lekko spłaszczyć, ułożyć na desce posypanej mąką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz, kłaść wyrośnięte pączki ( tak aby swobodnie pływały) i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    mniam mniam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    mmm pamiętam jak moja babcia takie robiła....
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    ale apetyczne te Twoje pączusie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Super
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wspaniałe pączki.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    uwielbiam takie pączki ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !