Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z dyni w sosie pomarańczowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 500 gram
cukier puder do smaku
mleko 300 ml
żółtko jajek 2 szt.
cukier drobny 60 gram
mąka ziemniaczana 10 gram
skórka pomarańczowa 30 gram
sok z cytryny do smaku
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z dyni w sosie pomarańczowym

100 ml zimnego mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, wlać do reszty gotującego się mleka, dodać skórkę pomarańczową, ponownie zagotować , cały czas mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem drobnym na puszystą masę. Wlewać wrzące mleko po trochu (zagotowane z mąką), ucierając, potem ostudzić. Dynię oraz jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pestki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić do smaku cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Polać sosem pomarańczowym i schłodzić ok. 2 godz. w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak