Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paella valenciana

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 40 dag
udko kurczaka 3 szt
ugotowane krewetki bez skorupek 20 dag
mule z puszki 20 dag
cebula 2 szt
papryka czerwona 1 strączek
papryka zielona 1 strączek
czosnek 3 ząbki
mrożony groszek 0,75 szklanki
oliwa 0,5 szklanki
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
pomidory pelati z zalewą szt
wędzony boczek 25 (chudy)
Natka pietruszki suszona Prymat 3 łyżki
rosół drobiowy 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Paella valenciana

Kilka nitek szafranu namoczyć w łyżce gorącej wody. Udka przekroić w stawach i usmażyć na dużej patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gdy się zrumienią, przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojony w cienkie paski boczek, lekko go wytopić, dodać posiekane cebule i smażyć mieszając przez 5 minut. Następnie wrzucić opłukany i osuszony ryż i smażyć go kilka minut, cały czas mieszając. Wlać gorący bulion, dodać zmiksowane pomidory wraz z zalewą, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat, doprowadzić do wrzenia. Na ryżu ułożyć kawałki kurczaka i pokrojoną w paski paprykę. Dusić ogrzewać na małym ogniu przez 20 minut nie dopuszczając do wrzenia. Na koniec posypać paellę rozmrożonym groszkiem, rozłożyć na niej krewetki i mule. Jeśli płyn całkowicie się wchłonął, dolać trochę przegotowanej wody. Patelnię przykryć i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Po kilku minutach wyłączyć dopływ ciepła i po 10 minutach podawać w patelni, posypaną natką pietruszki Prymat. Bardzo dobrze smakuje popijana sokiem pomidorowym doprawionym solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 29.03.2011 17:57
smaczne
szalonamariolka 21.02.2011 23:55
pycha
Tika4444 12.02.2011 17:38
cos dla mijej rodzinki
Dorota61 28.01.2011 09:29
podoba mi się :)
szajba2 20.01.2011 14:40
jak będę w valenciana to może spróbuję
Magdalena80 22.10.2010 23:36
ciekawa nazwa
Jaheira11 22.09.2010 20:37
ciekawe jak smakuje
Barbara55 02.09.2010 15:27
taka średnia potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak