Sposób przygotowania

Kilka nitek szafranu namoczyć w łyżce gorącej wody. Udka przekroić w stawach i usmażyć na dużej patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gdy się zrumienią, przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojony w cienkie paski boczek, lekko go wytopić, dodać posiekane cebule i smażyć mieszając przez 5 minut. Następnie wrzucić opłukany i osuszony ryż i smażyć go kilka minut, cały czas mieszając. Wlać gorący bulion, dodać zmiksowane pomidory wraz z zalewą, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat, doprowadzić do wrzenia. Na ryżu ułożyć kawałki kurczaka i pokrojoną w paski paprykę. Dusić ogrzewać na małym ogniu przez 20 minut nie dopuszczając do wrzenia. Na koniec posypać paellę rozmrożonym groszkiem, rozłożyć na niej krewetki i mule. Jeśli płyn całkowicie się wchłonął, dolać trochę przegotowanej wody. Patelnię przykryć i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Po kilku minutach wyłączyć dopływ ciepła i po 10 minutach podawać w patelni, posypaną natką pietruszki Prymat. Bardzo dobrze smakuje popijana sokiem pomidorowym doprawionym solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    taka średnia potrawa
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    ciekawe jak smakuje
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    ciekawa nazwa
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    jak będę w valenciana to może spróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorota61

    podoba mi się :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    cos dla mijej rodzinki
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    szalonamariolka

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !