Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SŁODKIE RULONY W MUSIE JABŁKOWYM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szkl
woda gazowana 1 szkl
jajko 3 szt
mąka 2 szkl
śmietana 1 łyżka
olej
serek śmietankowy 30 dkg
jabłka 4 szt
sok z cytryny do smaku
cukier brązowy do smaku
cukier do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: SŁODKIE RULONY W MUSIE JABŁKOWYM

Do wysokiego naczynia wlej mleko i wodę mineralną, dodaj śmietanę, 2 jajka oraz po łyżce soli i cukru.
Mieszając dodaj tyle mąki, aby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Odstaw na 15 minut. Jabłka obierz, drobno pokrój, zalej sokiem wyciśniętym z cytryny i 1/2 szklanki wody. Rozgotuj, przypraw cukrem. Całość zmiksuj na gładki mus. rozgrzej patelnię, nasmaruj olejem. Wlewaj małe porcje ciasta, rozprowadzaj po całej patelni i smaż naleśniki na złoty kolor. Żółtka jajka utrzyj z łyżką cukru wymieszaj z serkiem. Połącz z pianą ubita z białek. Masa tą smaruj naleśniki, zwijaj w rulony. Mus jabłkowy przelej do formy żaroodpornej. Na nim układaj naleśnikowe rulony. Posyp brązowym cukrem. Zapiekaj 5 - 7 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerry1 21.06.2012 12:06
extra
melonik 27.04.2012 13:39
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak