Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

napoleonki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
tłuszcz 25 dag
żółtko jajek 1 sztuka
sok z cytryny 1/2 sztuki
sól szczypta
woda trochę

Przepis i sposób przygotowania na: napoleonki

Połączyć tłuszcz z połową mąki, zagnieść ciasto i wynieść do chłodnego miejsca. Z drugiej połowy mąki, żółtka, soku z cytryny, szczypty soli i odpowiedniej ilości wody sporządzić ciasto kluskowe, po czym wybić je dobrze wałkiem. Ciasto kluskowe rozwałkować na stolnicy w kwadrat o boku ok. 20 cm i położyć na nim ciasto kruche rozwałkowane w kwadrat o boku ok. 15 cm. Założyć brzegi ciasta kluskowego w kopertę i wałkować zawsze w jednym kierunku od siebie na grubość taką jak na kluski. Następnie złożyć je i znów rozwałkować. Czynność powtórzyć cztery razy, następnie przeciąć placek na pół, rozłożyć na dwóch niesmarowanych blachach i wynieść do zimnego miejsca na 1-2 godziny. Gdy ciasto stężeje, włożyć do gorącego piekarnika na 15-20 minut (nie wolno w tym czasie otwierać piekarnika). Po upieczeniu i ostygnięciu krajać ciasto na jednakowe kwadraty i przekładać dowolnym kremem lub masa owocową. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fasola 07.11.2011 16:34
lubie takie słodkości
1j1o1l1a1 07.11.2011 14:34
smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak