Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 35 dag
cukier puder 25 dag
masło lub margaryna 25 dag
jajko 5
mleko 5 łyżek
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
Nadzienie:
jabłka 1 kg
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Cukier, żółtka oraz margarynę utrzeć, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i ubitą pianę z białek.Podzielić ciasto na połowę i do jednej części dodać kakao. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć i przesmażyć z masłem, cukrem i cynamonem. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem wylać ciemne ciasto. Następnie ułożyć jabłka i przykryć jasnym ciastem. Piec około 30 minut w 220 stopniach. Gotowe ciasto polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 05.01.2014 09:13
pyszne ciasto
mili_kati 16.02.2012 19:51
uwielbiam jabłecznik
aacaac 02.01.2012 08:41
fajne
Renata22 21.12.2011 20:34
smakowity przepis
jolanta19 03.12.2011 19:11
pycha
Natalia40 28.11.2011 22:42
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak