Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja solianka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 200g
2 srednie cebule
ostra czerwona papryczka
garść kaparów
ząbki czosnku 3
ogórki kiszone 3-4
kapusty kiszonej przelanej poszatkowanej garść
1/2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 3-4
bulion wołowy 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Moja solianka

Ugotowac wołowy bulion, moze być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodac pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący. Gotowe mięso przełozyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucci pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodac bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek!) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyc jeszcze kilka minut, mieszając. Wszystkie usmażone składniki wrzucic do gotującego się bulionu. Wlac soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Dodac liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 minut na niezbyt dużym ogniu,dodac kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotowac kolejne 10 minut.
Przed podaniem do każdej porcji nałożyć \"kleks\" kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny.

W soliance powinny byc jeszcze oliwki zielone i czarne ale nie mialam wice nie dalam. Ogolnie solianke mozna zrobic z tego co sie ma w lodówe. Moze byc grzybowa, miesna lub warzywna. Jest to zupa wsciekle kwasna i pikantna i nam bardzo smakowała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 28.06.2011 23:34
pyszna
Anna141
Anna141 22.05.2011 19:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak