Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe wg Nigella ekspresowo.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpielli wodnej, odstawic całość aż trochę przestygnie. 4 jajka oddzielić żółtka od bialek. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając. W innej misce należy ubić 4 białka na pianę z reszą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać najlepiej łyżką. Wylać do tortownicy i piec 35-40 min lub do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się robiac krater. Śmietanę ubić na sztywno najlepiej z fixem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wyłożyć na ostudzone ciasto. posypać kakao i/lub startą czekoladą. Ciasto szybko znika, a najlepiej trzymać je w lodówce.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawelek

    muszę kiedyś wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smakowicie wygląd ta ... chmura :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha ciacho
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kasiax18

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    bajeczna, w mgnieniu oka pewnie została zjedzona

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !