Przepis i sposób przygotowania na: francuska zapiekanka a\'la tarta
Na podpieczony spód wykładam przygotowane wcześniej składniki:
-jako pierwsze wykładam podsmażone mielone mięso wieprzowe/wołowe doprawione do smaku
-mięso opatulam sosem beszamelowym, do którego, oprócz podstawowych składników dodaję jeszcze szczyptę curry
- jako następne na cieście lądują podsmażone na oliwie warzywa (cebula, papryka i cukinia doprawiona oregano, cząbrem, solą i pieprzem)
- całość obkładam plastrami dobrego sera żółtego i na koniec przykrywam delikatnie resztą ciasta francuskiego, mocniej dociskając brzegi, aby po upieczeniu boki były ze sobą złączone
Po upieczeniu (ok.30-40min, końcowe 10min z termoobiegiem) kroję w zgrabne trójkąty, polewam odrobiną keczupu z łezką majonezu, ozdabiam listkiem świeżej bazylii!
Pycha! :)