Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

francuska zapiekanka a\'la tarta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 30 dkg
cukinia 1
cebula 1
sos beszamelowy
ciasto francuskie 1 opakowanie
papryka czerwona 1

Przepis i sposób przygotowania na: francuska zapiekanka a\'la tarta

Formę do tarty natłuszczam i wykładam kilkoma płatami rozmrożonego ciasta francuskiego. Nakłuwam i delikatnie podpiekam w piekarniku (150-160C).
Na podpieczony spód wykładam przygotowane wcześniej składniki:
-jako pierwsze wykładam podsmażone mielone mięso wieprzowe/wołowe doprawione do smaku
-mięso opatulam sosem beszamelowym, do którego, oprócz podstawowych składników dodaję jeszcze szczyptę curry
- jako następne na cieście lądują podsmażone na oliwie warzywa (cebula, papryka i cukinia doprawiona oregano, cząbrem, solą i pieprzem)
- całość obkładam plastrami dobrego sera żółtego i na koniec przykrywam delikatnie resztą ciasta francuskiego, mocniej dociskając brzegi, aby po upieczeniu boki były ze sobą złączone

Po upieczeniu (ok.30-40min, końcowe 10min z termoobiegiem) kroję w zgrabne trójkąty, polewam odrobiną keczupu z łezką majonezu, ozdabiam listkiem świeżej bazylii!
Pycha! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 10.10.2012 19:40
fajny pomysl
Żaneta1 22.11.2011 14:59
super przepis
Renata22 08.11.2011 15:59
jest naprawdę smakowita!
dianix 08.11.2011 15:58
taka zapiekanke bym zjadla

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak