Sposób przygotowania

Do małego garnka wkładamy pół szklanki cukru i wlewamy 1/4 szklanki wody,ogrzewamy na średnim ogniu aż do skarmelizowania cukru.Gdy cukier jest na etapie karmelizacji szybko dodajemy 1/3 szklanki zimnej wody i gotujemy jeszcze 30 sekund.Natychmiast wlewamy karmel do sześciu foremek do kremu tak aby dokładnie zakryły ich dna i ustawiamy foremki na brytfannie.Resztę cukru wsypujemy do miski dodajemy jajka,żółtka i wanilię,łączymy wszystkie składniki ubijając trzepaczką,powoli ubijając dodajemy mleko a gdy wszystko się połączy przelewamy masę przez sito i wlewamy do foremek.Do brytfanny wlewamy gorącą wodę do wysokości 2,5 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.Gdy krem ostygnie wstawiamy do lodówki aby się dobrze schłodził.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !