Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek drożdżowy z budyniem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jajko 2
żółtko jajek 2
cukier kryształ 100 g
drożdże 70 g
margaryna kostka 1
mleko ciepłe 1/4 szkl.
budyń śmietankowy 2
skórka z pomarańczy lub limonki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: placek drożdżowy z budyniem

jajka z miksować z cukrem i wlać do mąki przesianej wraz z wyrośniętymi drożdżami (ciepłe mleko+drożdże+troszkę mąki i cukru). Wyrobić około 10-15 min. Na koniec dać rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozłożyć na blasze. 2 Budynie śmietankowe ugotować jak na opakowaniu. dodać skórkę pomarańczową. Gorące wylać na ciasto i upiec. Porcje można kilkakrotnie powiększyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 03.02.2016 14:08
bardzo lubię takie ciasta
Jagódka77 02.02.2016 20:06
na pewno wspaniale smakuje
Ela15 06.12.2014 20:14
ciekawy pomysł, wart sprawdzenia
Margo1 06.12.2014 12:51
lubię taki placek
suzana 06.11.2011 18:36
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak