Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasowo-waniliowe słodkie przekąski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pełnoziarnista 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy
budyń śmietankowy 2 łyżki
margaryna Kasia 220 g
miód 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
jajko 1 sztuka
mus
anans 2 sztuki
Warstwa serkowa:
żółtko jajek 4 sztuki
białko 4 sztuki
cukier 3\\4 szklanki
sól 1 szczypta
kisiel truskawkowy 1 sztuka
serek homogenizowany 4 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowo-waniliowe słodkie przekąski

Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Ananasy obieramy, wydrążamy środki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy podlewając odrobiną wody. Ugotowany ananas miksujemy blenderem. Serki homogenizowane mieszamy z czterema żółtkami (mikserem) i odstawiamy. W foremki na babeczki/muffinki wykładamy trochę ciasta, formujemy dołek a następnie w środek nakładamy mus ananasowy i zalewamy serkiem. Zapiekamy 10 minut w temp. 150 stopni z termoobiegiem.
Wyjmujemy podpieczone muffinki. Ubijamy białka ze szczyptą soli a następnie dodajemy cukier i kisiel truskawkowy. Nakładamy bezę na muffinki i pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 06.11.2011 15:20
świetny deser!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak