Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Shortbread

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 95g
mąka kukurydziana 35g
cukier puder 50g
masło 110g

Przepis i sposób przygotowania na: Shortbread

Smarujemy masłem kwadratową formę o boku ok. 21cm. Na stole mieszamy obie mąki z cukrem i solą (jeśli ją dodajemy). Zimne masło kroimy nad maką na kawałki i wyrabiamy całość palcami, wciskając masło w mąkę, jak przy wyrabianiu kruszonki. Kończymy wyrabianie właśnie wtedy, gdy ciasto będzie wyglądało jak okruszki. Wciskamy ciasto w formę, rozprowadzamy i wygładzamy najlepiej jak się da. Dobrze sprawdza się łopatka do ciasta - efekt szpachli gwarantowany.

Polecam wykonanie linii cięć na cieście jeszcze przed pieczeniem, będzie zdecydowanie łatwiej pokroić (można je kroić na kwadraty, trójkąty albo paluszki; można też ponakłuwać widelcem).

Nagrzać piekarnik do 150 stopni, piec ok. 40 minut, ale obserwować - ciastka mają zachować jasny kolor. Po upieczeniu, ostudzeniu i pokrojeniu posypać cukrem pudrem.

*jeśli używamy masła niesolonego, wystarczy, że dodamy do ciasta szczyptę soli

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak