Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grissini z solą prowansalską

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej 300 g
cukru 1 lyżeczka
oliwy z oliwek 1/3 szklanki
ciepłej wody 1/2 szklanki
suchych drożdży 3 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 (prowansalska)

Przepis i sposób przygotowania na: Grissini z solą prowansalską

W misce przesiewamy mąkę i łączymy z drożdżami, cukrem, solą i oliwą. Mieszamy i dolewamy wodę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Można też wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 50 C. Tak zazwyczaj robię :) Wtedy pięknie wyrasta. Na stolnicy wysypanej mąką rolujemy ręcznie nasze paluszki chlebowe. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i zapiekamy w 180 C aż brzegi paluszków lekko się przyrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 07.11.2015 12:10
fajny przepis ;)
Jolanta40 24.03.2012 22:17
i smakują też :)
wojr63 23.03.2012 17:36
ciekawie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak