Sposób przygotowania

Listki bazylii i natkę pietruszki dokładnie myję i osuszam w suszarce do sałaty. Wkładam do dzbanka blendera, dodaję słonecznik i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie miksuję. Następnie dodaję starty na tarce jarzynowej ser, sól, sok z cytryny i oliwę i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przekładam do słoiczków i na wierzch wlewam warstwę oliwy, dzięki której pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce około dwóch tygodni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Samo zdjęcie już zachęca do przygotowania :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    fajna alternatywa dla gotowego pesto :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję. Satysfakcja, że samemu się zrobiło i można zagospodarować duże ilości świeżych ziól z którymi czasami nie wiadomo co zrobić.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    wygląda bardzo zachęcająco,no i to zdjęcie - świetne!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    musze wypróbowac
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    musze wypróbowac
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    musze wypróbowac
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    domowe najlepsze
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    bardzo fajny pomysł:) Chyba wypróbuję;)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    uwielbiam pesto, ciekawy ten dodatek pietruszki
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Nie mogę sie zdecydować, ale chyba to pesto z pietruszką nawet mi lepiej smakuje, niż to z samej bazylii.
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    uwielbiam taki kolorek w posiłkach,samo pesto wygląda baaardzo apetycznie,sama wypróbuję Twój przepis:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !