Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w cieście francuskim II

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
ciasto francuskie 1 rulon
pieczarki kilka
cebula 1 mała
papryka żółta 1 mała
ser żółty 2 plasterki
jaja 1 sztuka
oliwki do smaku
musztarda 2-3 łyżeczki
ogórek kiszony 1-2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w cieście francuskim II

1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na pół. Obtaczamy w przyprawach i zostawiamy na 1h.

2. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy razem na patelni.

3. Paprykę, ogórka kiszonego i oliwki kroimy w drobną kosteczkę.

4. Rulon ciasta rozcinamy na pół, każdy po bokach nacinamy tak by powstały paseczki, środek powinien pozostać cały ok 4 cm.

5. Na ciasto francuskie kładziemy pierś z kurczaka, smarujemy musztardą, nakładamy pieczarki, ogórka kiszonego i cebulkę,oliwki, posypujemy papryką i nakładamy plasterek żółtego sera. Paseczki zawijami przeplatając je taka by pomiędzy były malutkie szparki aby pierś z kurczaka miała gdzie parować.

6. Tak zawinięte wkładamy do lodówki na ok 10-15minut.

7. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch gotowych zawiniątek.

8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 30-45minut aż ciasto będzie rumiane.

SMACZEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 21.02.2013 18:40
genialne wykonanie
gosia1988 27.01.2013 08:58
jeszcze tak nie robiłam piersi z kurczaka :)
IlonaAlbertos 14.01.2013 15:02
Świetny pomysł na urozmaicenie dań z piersi kurczaka.
RenataZ-et 18.11.2012 09:50
muszę wypróbować
treonina 05.11.2011 17:01
robię bardzo podobne, pyszne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak