Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki z sera riicotta z bazylią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser ricotta 250 gram
mąka 1 łyżka
bazylia 15 gram
starta skórka pomarańczy 1 łyżka
jajko 1 sztuka
pieprz
szczypiorek 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
chleb czerstwy 3 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki z sera riicotta z bazylią

Zamieszaj w misce ser ricotta z mąką, żółtkiem, 1 łyżką soli i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj bazylię, szczypiorek, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszaj.
Podziel masę na 20 równych części i mokrymi rękoma uformuj z nich kulki. Za pomocą robota kuchennego rozdrobnij kromki chleba na drobne okuszki i zmieszaj je z oliwą z oliwek. Wlej mieszanine do drobnego naczynia. Lekko ubij białko jajka w drugim naczyniu. Rozgrzej airfryer do 200stopni. Ostrożnie obtocz kulki w białku jajka, a następnie w okruszkach chleba. Włóż 10 kulek do kosza na 8 minut. Piecz kulki, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 30.12.2011 09:15
pyszota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak