Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikk

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 75 dag
cukier 1,5 szklanki
margaryna 1
kawa z fusami 2 łyżeczki
jajko 6
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
ukier wanilinowy 1
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikk

Ucieramy razem cukier oraz margarynę, Do ucieranych składników dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Ubijamy na sztywną pianę białka. Obydwie masy mieszamy ostrożnie ze sobą. Cukier wanilinowy, miód dobrze mieszamy i dodajemy do masy. Do masy dodajemy też przyprawę do piernika. Dwie łyżki kawy fusiastej rozpuszczamy w jednej szklance przegotowanej wody i studzimy. Kawę wlewamy do masy. Mąkę oraz sodę oczyszczoną mieszamy razem i dodajemy do masy. Do masy dodajemy również bakalie. Pienik pieczemy przez 30- 35 minut w temperaturze 200 stopni i piec w podłużnej i wąskiej formie obłożonej papierem do pieczenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 13.02.2012 11:23
lubie ze skórka pomarańczy:)
KasiaK90 25.12.2011 19:36
bardzo lubię
Adam12 28.11.2011 12:34
smaczny
Wacław 23.11.2011 09:19
b.dobry !
malaczarna23 19.11.2011 09:51
pycha
owocówka 06.11.2011 09:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak