Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy z gorczycą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 1/2 kg
cebula 1 sztuka
śmietana kremówka 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżki
mąka 1 łyżka
masło 1/4 kostki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy z gorczycą

Kurki oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć je do rondla, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez jeszcze pięć minut, odcedzić i delikatnie je odsączyć. Na suchej patelni prażymy gorczycę, do momentu aż zacznie intensywnie wydzielać zapach i delikatnie \"wyskakiwać\". Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masło, czekając aż się roztopi. Następnie dodajemy cebulkę, wstawiamy znów na mały ogień i czekamy do jej zeszklenia. Kiedy już cebula się zeszkli, a gorczyca zbrązowieje dodajemy wtedy kurki. Teraz proces smażenia będzie trwał 15min, patelnię możemy przykryć pokrywką, ale należy pamiętać by od czasu do czasu zamieszać. Dodajemy łyżkę śmietanki i znów doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby regulujemy konsystencję zimną wodą lub wywarem warzywnym z dodatkiem odrobiny mąki. Na koniec nim zdejmiemy z patelni delikatnie należy posolić i opieprzyć, oraz dokładnie wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

16.08.2013 13:26
Bardzo smaczne - super z grzankami !!!
ronald88 05.11.2011 12:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak