Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki żytnie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 500 g
zakwas 50 g
woda trochę
drożdże 10 g
sól 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki żytnie

zmieszac dwie garscie maki zytniej z taka iloscia wody aby powstala miekka papka. naczynie z zakwasem przykryc wilgotna serwetka i ustawic w cieplym miejscu. po dwoch dniach zakkwas powinien sie pienic i wypuszczac pecherzyki powietrza. jezeli pachnie swizym chlebem zytnim, nadaje sie do uzytku. jezeli pachnie octem - nie. moze sie tak zdarzyc gdy temperatura 30 - 35 stopni jest przekraczana albo nie utrzymana.
bułeczki:
do miski wsypac polowe maki. zakwas wymieszac z woda i pokruszonymi drozdzami, wlac do maki, wymieszac.
rozczyn pozostawic na noc pod przykryciem. nagrzac piekarnik do 200 stopni, do zakwaszonego ciasta wsypac sol, reszte maki i tak dlugo wyrabiac ciasto az pojawia sie pecherzyki powiertza. ciasto podzielic na kawalki ok. 50 g uformowac w kulki i pozostawic na dalsze 20 - 30 min. blache oproszyc maka.ulozyc na niej bulki, posmarowac wierzchy woda, oproszyc maka i nozem zrobic naciecie. piec na drugim od dolu poziomie prze ok 25 min. na poczatku pieczenia skropic scianki piekarnika filizanka wody

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak