Sposób przygotowania

zmieszac dwie garscie maki zytniej z taka iloscia wody aby powstala miekka papka. naczynie z zakwasem przykryc wilgotna serwetka i ustawic w cieplym miejscu. po dwoch dniach zakkwas powinien sie pienic i wypuszczac pecherzyki powietrza. jezeli pachnie swizym chlebem zytnim, nadaje sie do uzytku. jezeli pachnie octem - nie. moze sie tak zdarzyc gdy temperatura 30 - 35 stopni jest przekraczana albo nie utrzymana.
bułeczki:
do miski wsypac polowe maki. zakwas wymieszac z woda i pokruszonymi drozdzami, wlac do maki, wymieszac.
rozczyn pozostawic na noc pod przykryciem. nagrzac piekarnik do 200 stopni, do zakwaszonego ciasta wsypac sol, reszte maki i tak dlugo wyrabiac ciasto az pojawia sie pecherzyki powiertza. ciasto podzielic na kawalki ok. 50 g uformowac w kulki i pozostawic na dalsze 20 - 30 min. blache oproszyc maka.ulozyc na niej bulki, posmarowac wierzchy woda, oproszyc maka i nozem zrobic naciecie. piec na drugim od dolu poziomie prze ok 25 min. na poczatku pieczenia skropic scianki piekarnika filizanka wody

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !