Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, utrzeć z majonezem i śmietaną oraz twarożkiem. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do utartej masy. Plasterki sera nadziać na szpadki jak żagle. Umyte i oczyszczone z pestek strąki papryki przekroić, aby utworzyły cztery łódeczki. Każdą łódeczkę wypełnić masą twarogową, ustawić żagiel, ułożyć na zielonych liściach sałaty. Na spodzie łódeczki dobrze jest położyć kosteczkę szynki lub żółtego sera, wtedy żagiel będzie lepiej się trzymał. Do dekoracji żaglówek można użyć pomidorów, rzodkiewek i innych warzyw. Zamiast na papryce, można nadzienie ułożyć na łódeczkach wyciętych z ogórków lub cebuli albo wydrążonych pomidorach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !