Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe żaglówki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka 2 strąki
jaja 4 sztuki
majonez 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
szczypiorek 1 pęczek
żółty ser 4 plastry
twarożek 1 opak
sałata trochę

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe żaglówki

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, utrzeć z majonezem i śmietaną oraz twarożkiem. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do utartej masy. Plasterki sera nadziać na szpadki jak żagle. Umyte i oczyszczone z pestek strąki papryki przekroić, aby utworzyły cztery łódeczki. Każdą łódeczkę wypełnić masą twarogową, ustawić żagiel, ułożyć na zielonych liściach sałaty. Na spodzie łódeczki dobrze jest położyć kosteczkę szynki lub żółtego sera, wtedy żagiel będzie lepiej się trzymał. Do dekoracji żaglówek można użyć pomidorów, rzodkiewek i innych warzyw. Zamiast na papryce, można nadzienie ułożyć na łódeczkach wyciętych z ogórków lub cebuli albo wydrążonych pomidorach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak