Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z tuńczykiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk 1 puszka
cebula 1 sztuka
przecier pomidorowy 1/2 puszki
mąka 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat troche
sól troche
pieprz troche
oliwka bez pestek 12 sztuk
makaron 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z tuńczykiem

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na dużej patelni aż będzie miękka i szklista . Podczas smażenia można podlać cebulkę odrobiną wody i lekko posolić. Gdy cebulka jest miękka, dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka i smażymy tak długo, aż składniki będą prawie suche. Dodajemy duży kubek przecieru pomidorowego (koncentrat należy wcześniej wymieszać z wodą). Gdy dodamy przecier zbyt wcześnie (jeśli tuńczyk z cebulką nie będą dość suche), sos będzie miał zbyt jednolitą konsystencję, a lepiej, gdy kawałki tuńczyka i cebulki są wyczuwalne. Dusimy przez chwilę, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie zgęszczamy sos - mąkę wymieszać z wodą na jednolitą masę i dodać do gotującego się sosu, energicznie mieszając, aby nie porobiły się grudki. Jeśli wyszło za gęste dolewamy odrobinę wody. Następnie przyprawiamy do smaku nie żałować przyprawy do spaghetti i papryki ostrej. Pod koniec duszenia sosu dodajemy oliwki całe lub przekrojone na pół. Uwaga, podczas przyprawiania proszę mieć na względzie, że oliwki są słone! Podawać z makaronem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak